Energiebesparing bij KMO's

Uw energiegebruik is vaak een zware kostenpost en met een aantal eenvoudige maatregelen bespaart u tientallen procenten. U bespaart niet enkel in kosten, maar ook het milieu. Bedrijven kunnen genieten van een verschillende (financiële) ondersteuningen indien men energiebesparende maatregelen wenst te nemen, die we graag hier op een rijtje zetten. Daarnaast vindt u op deze pagina ook een aantal energiebesparende tips.  

Ondersteuning en advies

Tips

__________________________________________________________

Ondersteuning en advies

 

Zelfscan

Om KMO's op weg te helpen om aan energiebesparing te doen, ontwikkelde het Vlaams Energieagentschap een zelfscan.

De zelfscan bevat bovendien nog een aantal extra hulpmiddelen om uw energieverbruik op de voet te volgen. Zo kunt u met de 'Targeting en monitoring' maand na maand uw verbruiken bijhouden. Of u kunt een energiebalans opstellen van uw belangrijkste energieverbruikers. Meer dan voldoende reden dus om wat tijd te maken voor het uitvoeren van de zelfscan.

Na afloop van de scan kunt u bovendien een beroep doen op de verdere ondersteuning door de energieconsulenten van het Agentschap Ondernemen (energiescan).

De zelfscan kan u hier starten.

Energiescan

Het Agentschap Ondernemen biedt bedrijven die dit wensen een gratis individuele energiedoorlichting (energiescan) via aanbestede studiebureaus aan. Deze energiescan start met een analyse van de facturen van het energieverbruik. Daarnaast worden de technische installaties aan een eerste kritische inspectie onderworpen.

Na een energiescan heeft u een duidelijk beeld van waar de prioriteiten dienen te liggen wanneer er beslist wordt om het energieverbruik aan te pakken. Daarnaast krijgt u eerste schatting van mogelijke besparingen en investeringskosten en een overzicht van mogelijke subsidies.

Meer informatie over de doelgroep en de volledige werkwijze vindt u hier.

KMO-portefeuille

Via de kmo-portefeuille kan er per kalenderjaar max. € 2.500 en max. 50% steun verkregen worden onder de pijler advies voor ondernemen.

In de  pijler strategisch advies worden adviezen gesubsidieerd die bijdragen tot een transformatie van de kmo’s in Vlaanderen. Zo worden sinds mei 2013 ook strategisch energieplannen gesubsidieerd. De steun in de pijler strategisch advies bedraagt 50% met een maximale subsidie van € 25.000 per jaar. In de pijler coaching wordt de begeleiding bij de implementatie van energiebesparende maatregelen voor 75% met een maximum van € 10.000 per jaar gesteund. In 2014 kan coachingsteun aangevraagd worden voor de thema’s perslucht, koeling en sanitair warm water.

Meer informatie op http://www.kmo-portefeuille.be/

Groepsaankoop groene energie

Na het succes van de groepsaankoop 2014 organiseert POM Limburg ook dit jaar een nieuwe groepsaankoop energie voor bedrijven.

Voor heel wat bedrijven zijn de energiekosten een zware dobber. Een goed contract afsluiten voor gas en elektriciteit is dan ook een noodzaak. POM Limburg organiseerde in 2013 en 2014 een groepsaankoop specifiek voor bedrijven. Deze groepsaankopen bewezen dat bedrijven nog steeds profijt kunnen halen uit het overstappen van leverancier. Maar liefst 55 bedrijven schreven zich (in 2014) voor deze groepsaankoop in. Zij realiseerden allen samen een besparing van € 650.000 op jaarbasis door naar een goedkopere leverancier over te stappen. Dit komt overeen met een gemiddelde besparing van € 6.399 per deelnemer voor elektriciteit en € 5.191 voor gas.

Naast de mooie financiële return werd ook aan het milieu gedacht: POM Limburg kiest heel bewust voor het aanbieden van contracten met groene stroom, die bovendien lokaal wordt opgewekt.

De groepsaankoop groene elektriciteit richt zich tot alle Vlaamse ondernemingen met een minimum jaarlijks verbruik van 50.000 kWh per aansluitpunt. De groepsaankoop gas richt zich tot alle Vlaamse ondernemingen met een minimum jaarlijks verbruik van 100.000 kWh per aansluitpunt.

De groepsaankoop zal doorgaan van 3 november 2014 tot en met 9 februari 2015. Bedrijven die interesse hebben in deze groepsaankoop kunnen zich inschrijven t.e.m. 9 februari 2015.

Bijkomende informatie is terug vinden via http://eco2profit.eu/groepsaankoop.

Voor vragen kan u ook terecht op: groepsaankoop@eco2profit.eu of het telefoonnummer 053/41 66 66

Folder groepsaankoop

Terug naar boven  

 

Tips

Verlichting

Verlichting bepaalt gemiddeld 10 tot 25 % van de energierekening van een bedrijf. Door te kiezen voor energiezuinige verlichting en voor regelingen waarmee de hoeveelheid verlichting wordt verminderd, kan tot 75 % worden bespaard op het energieverbruik van verlichting.

Verwarming

De beste manier van besparen op verwarming, is het voorkomen van verwarming. Dit doet u bijvoorbeeld door het verbeteren van isolatie. U bespaart ook door energiebesparende regelingen in te stellen en door te kiezen voor een energiezuinig verwarmingssysteem. 

Perslucht

Bij bedrijven met een persluchtsysteem is deze installatie verantwoordelijk voor ongeveer 10 % van het totale energieverbruik. Er valt veel te besparen door goed onderhoud van het systeem en het niet onnodig aan laten staan van de compressor.

Koelen van producten

In (detail)handelsbedrijven die producten koelen, veroorzaakt dit al gauw 50 % van het elektriciteitsverbruik. De gebruikte koelmiddelen kunnen schadelijk voor het milieu zijn, doordat zij bijdragen aan een versterking van het broeikaseffect. U kunt tot wel 50 % op het energieverbruik voor productkoeling besparen.