As grote markt - station krijgt facelift

De Hasseltse gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de zoektocht naar een ontwerper die het stadscentrum een facelift moet geven. Even verderop krijgt ook het bekende Fortisgebouw een tweede leven met appartementen. "Zo brengen we meer beleving in het centrum", zegt schepen Tom Vandeput (CD&V).

 

Samen met de Grote Markt krijgen ook de Havermarkt, Kortstraat, Kleine Maastrichterstraat, een deel van de Kapelstraat en Ridder Portmansstraat een facelift. De stad heeft al een voorontontwerp klaar - dat binnenkort wordt voorgesteld - maar voor de werken daadwerkelijk van start kunnen gaan, moet er eerst nog een definitieve ontwerper gezocht worden. "De werken - letterlijk een openhartoperatie voor het centrum - zullen uiteraard de nodige hinder met zich meebrengen de komende jaren, maar we krijgen er wel een nieuw, duidelijk aaneengesloten stadsdeel voor in de plaats met een Grote Markt een stad als Hasselt waardig, met uniforme terrassen", zegt schepen van Openbare Werken Michel Froidmont (sp.a). "Het auto- en busverkeer wordt er gebannen zodat het plein ook beter benut kan worden. Bussen zullen in de toekomst dan waarschijnlijk een halte krijgen aan de Havermarkt en zo via de Cellebroedersstraat weer de stad verlaten." Het stadsbestuur verwacht zonder verrassingen midden 2016 te kunnen starten met de werken, die gefaseerd zullen uitgevoerd worden.

As Grote Markt-station

Op de as Grote Markt-station staat er nog heel wat te gebeuren. Zo zal het bekende gebouw van BNP Paribas Fortis vlak aan de Groene Boulevard een grondige renovatie ondergaan. "Dit pand dateert uit de jaren 70 en heeft zijn beste tijd gehad. Hoewel we lang hebben nagedacht over een verhuis, kiezen we er nu voor om het grondig te renoveren", zegt Christine Winters van de bank. "De originele gevel blijft behouden en zal flink gereinigd worden. Op de bovenste drie verdiepingen komt ruimte voor een zestiental appartementen en lofts. Het steegje achter het gebouw verdwijnt dan weer om de veiligheid in de buurt te verhogen. De bedoeling is dat we alle werken uitvoeren terwijl onze diensten aan het werk blijven. Midden 2017 moet alles klaar zijn."

Blikvanger behouden

Bij de stad zijn ze heel blij met de plannen van BNP Paribas Fortis. "Dit sluit perfect aan bij onze herwaardering van de buurt", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput (CD&V). "Een blikvanger op deze drukke wandelas blijft behouden en we zijn heel tevreden dat steeds meer projecten kiezen voor een mix met bewoning. Zo valt het leven na de kantooruren in de binnenstad niet stil en krijgen we er meer beleving."

 

(tekst: Dimitri Meus)