Shoppen wordt een belevenis in Hasselt!

De stad Hasselt zal samen met hogeschool PXL, CityLife, CityDepot en OJOO vernieuwende diensten in de handel en horeca van de binnenstad introduceren om de "consument van de toekomst" te inspireren, fascineren en entertainen. Het project “Belevingswinkelen”, mede gefinancierd met Europese, Vlaamse en provinciale middelen, moet Hasselt in de komende twee jaar de hoofdstad van “het nieuwe winkelen” maken waar bezoekers en toeristen zullen kunnen funshoppen en comfortshoppen. Daarnaast wordt ook ingezet op sensibilisering en professionalisering van de handelaars.

 

De stad Hasselt voorziet samen met de projectpartners hiervoor volgende acties:

  • Er wordt informatie verzameld over belevingswinkelen en de bezoekers van shoppingstad Hasselt via o.m. een marktonderzoek en een grootschalige bevraging, uitgevoerd door PXL. Het onderzoek moet concrete innovatiemogelijkheden voor Hasselt opleveren.
  • In het nieuwe winkelen is een belangrijke rol weggelegd voor logistiek. Het handenvrij shoppen wordt daarbij als een belangrijke opportuniteit gezien. Samen met CityDepot wordt deze duurzame en milieuvriendelijke dienst waarbij de klant kan winkelen zonder zijn boodschappen voortdurend te moeten meedragen verder uitgewerkt.
  • De digitale evolutie maakt een nieuwe beleving van shoppen mogelijk. Er wordt een stadsplatform met locatiegebaseerde gaming ontwikkeld om bezoekers een unieke shoppingbelevenis te bieden. Met de technologie van OJOO worden shoppers via verschillende themaroutes op interactieve wijze naar de horeca en handelaren geleid en kan men Hasselt op een andere wijze ontdekken. De bezoekers worden op het einde van de themaroutes beloond met een kortingsbon of spaarpunten voor hun Citylife account. Het CityLife-platform biedt ook tal van mogelijkheden om de shopervaring te optimaliseren. Zo zullen specifieke acties binnen dit project, zoals het funshoppen en handenvrij shoppen, geïntegreerd worden in het CityLife-platform.
  • Via vormingssessies, coaching en leernetwerken wordt ingezet op de professionalisering en innovatie van de Hasseltse handelaars, opdat die gevat kan inspelen op het veranderende gedrag van de consument.

De totale projectkost bedraagt 824.539,00 euro. Voor de financiering kan Hasselt rekenen op steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (329.815,60 euro), de Vlaamse Overheid (164.907,80 euro) en de provincie Limburg (164.907,80 euro).

Ook stad Genk ontvangt steun vanuit dezelfde instanties voor hun project Smart Retail City. De provincie Limburg zal een lerend netwerk opzetten zodat de inzichten en kennis die uit de projecten van Hasselt en Genk voortvloeien, gedeeld kunnen worden met de andere Limburgse steden en gemeenten.