Algemene informatie en dienstverlening

U hebt eindelijk de beslissing genomen: u start uw eigen zaak of onderneming! Maar waar te beginnen? Welke formaliteiten moet u allemaal vervullen? En waar moet u zeker rekening mee houden? Het lijkt onbegonnen werk, maar er is goed nieuws: u staat er niet alleen voor. Er zijn verschillende organisaties en infobrochures die u bijstaan met raad en daad, en u garanderen op een vlotte start. Ook bij ons kan u altijd terecht voor vragen of advies. 

 

De zeven onmisbare stappen bij de start van uw onderneming

  1. Kies uw ondernemingsvorm.
  2. Open een zichtrekening.
  3. Richt (indien geen eenmanszaak) uw vennootschap op.
  4. Vraag uw ondernemingsnummer aan.
  5. Activeer uw btw-nummer.
  6. Sluit u aan bij een sociaal verzekeringsfonds.
  7. Sluit u aan bij een ziekenfonds
Hier vindt u alvast alle nuttige contactgegevens die u nodig heeft voor het opstarten van een onderneming in de provincie Limburg. 

 

Handige infobrochures

Organisaties 

Agentschap Ondernemen

Het Agentschap Ondernemen is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor ondernemers. Starters vinden er een heleboel nuttige informatie en handige diensten. Zo kan u met behulp van de ‘startkompas’ nagaan of uw zaak haalbaar is een een ondernemingsplan opstellen. U kan met al uw vragen terecht op het gratis nummer 0800 20 555 of via info@agentschapondernemen.be.
 

Unizo en Voka

Zelfstandigenorganisatie Unizo, de ledenorganisatie van zelfstandigen en kmo’s, biedt een professionele startersservice aan, met meerdere gratis diensten.

Ook Voka Limburg, de belangenorganisatie van kmo’s en grote ondernemingen, draagt zijn steentje bij met gratis advies en infosessies. Een mooi VOKA-startersproject is Bryo. Bryo staat voor Bright en Young en helpt jonge ondernemers tussen 18 en 36 jaar bij de opstart van een eigen zaak via gezamenlijke activiteiten, individuele coaching en advies, en netwerking met geslaagde Limburgse ondernemers.